Nederlandse startup accelerators om mee samen te werken

De meest voorkomende manier om tegen startup accelerators aan te kijken, is om ze te beschouwen als mechanisme voor startups. En dat is natuurlijk ook het belangrijkste. In aanvulling daarop kunnen accelerators ook vehicles voor ondernemingen zijn om een relatie op te bouwen met startups en daar strategisch voordeel uit te halen.

Om een accelerator goed te laten werken zijn er startups, mentors en kapitaal nodig. En die laatste twee zijn uitstekende mechanisme om strategische doelen van ondernemingen te bereiken. Door te partneren met een accelerator is het voor ondernemingen mogelijk om je eigen senior adviseurs / consultants te laten mee draaien als mentor (stelt wel wat eisen aan je adviseurs), waardoor ze hernieuwd zicht krijgen op de markt en hun netwerk kunnen voeden met hun startup contacten. En het is op deze manier een uitstekende brug tussen de startups en de grotere ondernemingen, waardoor de samenwerking daartussen verbeterd wordt en beide effectiever kunnen innoveren.

business-incubatorDaarnaast zijn accelerators geholpen met geld, dit kan zowel als sponsor, maar ook in een aantal gevallen als investeerder in een accelerator programma. De voordelen daarvan zijn de investering er voor zorgt dat je nog dichter op de startups zit en je zit op de eerste rang bij de exit van de startups. Daarnaast kan het ook een investering zijn met een goed rendement (hiervoor zijn overigens nog te weinig harde resultaten bekend). Hou wel rekening met een planningshorizon van minimaal 5 jaar, voordat er pay-out plaast vindt.
Overigens hebben niet alle accelerators de mogelijkheid tot het leveren van mentors en investeren.

In Nederland zijn de bekendste accelerators Startupbootcamp en Rockstart met hun 100 dagen programma’s:

 • Startupbootcamp legt de nadruk op het samenbrengen en promoten van veelbelovende startups uit de hele wereld. De organisatie zorgt ervoor dat de deelnemende starters in contact komen met een uitgebreid netwerk van mentoren en investeerders in de branche waarin ze werkzaam zijn. Door mee te doen aan het programma, staan de startups 8% van hun aandelen af aan het programma. Er lopen verschillende thematische programma’s en zijn zeer actief in Nederland.Rockstart logo
 • Rockstart; Volgens Rockstart zijn startups de rocksterren van de bedrijfswereld. Ze werven startups uit de hele wereld, maar zijn tot nu toe alleen actief in Nederland. Een mentor driven programma. Ook hier dragen de startups 8% van hun aandelen af aan het programma. Naast de accelerator is Rockstart ook actief met met andere activiteiten waarbij startups het middelpunt zijn, mn Rockstart Answers en Rockstart spaces.

Beide programma’s zijn pas een paar jaar bezig en maken een forse groei door. Naast internationalisatie, worden er steeds vaker, naast de ondertussen traditionele web/mobile programma’s, andersoortige programma’s gestart.

sbchightechxlZo richt Startupbootcamp HighTechXL zich meer op hardware startups en Startupbootcamp FinTech  op de financiële wereld. Rockstart start binnenkort het tweede Smart Energy programma en Oscar Kneppers noemde tijdens de Smart Enegry demo day hun onderzoek naar de zorg en food sectoren om te versnellen.

Er zijn ook twee overheidsprogramma’s die zich accelerator of versneller noemen:

 • Programma Groeiversneller; Meerjarig ontwikkelingstraject om groei te realiseren en bestaat uit een basis programma van drie jaar met een optie tot instroming in een additioneel programma van twee jaar. Het is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en het Innovatieplatform. Richt zich op Nederlandse bedrijven met een omzet tussen 1,5 en 10 miljoen Euro. Geen kosten aan verbonden.
 • Accelerator NL; Nederlandse versie van Entrepreneurs’ Organization Accelerator. Een accelerator programma dat bestaat uit 4 sessies gedurende een jaar om bedrijf zo snel mogelijk te laten groeien naar een omzet van meer dan 1 miljoen euro. Het lidmaatschap kost € 1.375,- per jaar.

Korte programma’s:

 • Lean Startup Machine; intensief programma van drie dagen gericht op het verkrijgen van startup vaardigheden. Met workshops, opleiding, case studies en hands-on mentoring, waarin starters hun idee valideren en aanpassen. Deelnemers betalen fee (E300). Startup Weekend is een logisch vervolg. Nog niet actief in Nederland, maar er loopt een wervingsprogramma om dit programma in Amsterdam uit te voeren. Update 1/8: Werving is gelukt en programma is van 31 oktober t/m 2 november (met dank aan Florian, zie comments)Startupweekend
 • Startup Weekend; Een 54 uur event waar ontwikkelaars, designers, marketeers, product managers en startup enthousiastelingen, samenkomen om ideeën te delen, teams te formeren, producten te maken en een startup te lanceren. Deelnemers betalen fee (300 Euro). Beperkt actief in Nederland.
 • Evolve; Weekend programma dat bestaat uit een action learning workshop waar je de tools leert om je idee te valideren en uit tevoeren.
 • Update 8/8: Startup Next Amsterdam; een pre-accelerator programma van 5 weken. Mentor driven, wekelijkse bijeenkomsten van 3 uur. Geen equity; deelnemers betalen €200 per team member.

Universiteits gerelateerde programma’s:

 • StartupPush; Initiatief ondersteund door Universiteit van Amsterdam, richt zich op (ex-) studenten. Als de teams na 3 maanden hun product kunnen verkopen, wordt samen een bedrijf opgezet. StartupPush krijgt dan 25% van de aandelen.
 • Yes!Delft LaunchLab; 10 weken programma, startups moeten zelf de zeer beperkte kosten dragen.UtrechtInc logo
 • UtrechtInc Pressure Cooker; Twee keer per jaar wordt er een programma gestarten met geselecteerde startups. Hierin wordt toe gewerkt naar een schaalbaar business model, betalende klanten, een werkend product en een complementair team. Na 4 maanden bepaalt de Adviescommissie en de community of €18.000 toegekend wordt. Met dit startkapitaal houdt het bedrijf alle aandelen.

Internationale, in Nederland startende:

 • Founder Institute; Pre-seed incubator programma helpen startende ondernemers bij het versneld opzetten van hun businessidee. In een programma van dertien weken volgen zij een stoomcursus ondernemen en worden ze intensief gecoacht. Startups geven 3,5% van de aandelen en betalen 1500 USD. Beperkt actief in Nederland.Village-Capital-logo
 • Village Capital NL; Een democratisch accelerator programma voor impact gedreven ondernemingen die op zoek zijn naar investering. Voor startups die al klant feedback hebben. Aan het eind van het programma zullen twee missie gedreven ondernemingen ieder 50K aan gegarandeerd investeringsgeld ontvangen. Onderdeel van internationale organisatie, maar richten zich op Nederlandse ondernemingen. Update 31/7: het nieuwe Investment Ready Program gebruikt hetzelfde model als Village Capital.

Ook niet onvermeld mag blijven :

 • Crowd Acceleratie Programma; In 4 maanden worden kansrijke duurzame bedrijven en projecten begeleiden vanaf het opzetten van een plan tot aan het realiseren van een succesvolle crowdfundingcampagne. Bestaat uit 2 bootcamp weekenden, 3 workshopdagen en tussentijdse coaching. Aan het eind gaan alle campagnes live op de website van Oneplanetcrowd.

Er zijn dus behoorlijk wat accelerators / versnellers en dat is uitstekend voor innovatief Nederland. Voor grotere ondernemingen zijn er bij de meeste accelerators wel mogelijkheden om mee samen te werken om dicht op startups te zitten.
Overigens is het samenwerken met accelerators slechts één van de mogelijkheden voor ondernemingen om voor innovatie met externe partijen samen te werken. Om hierin de juiste keuze te maken heb ik de Externe Innovatie Scan ontwikkeld, waarbij in een korte periode een strategie bepaald wordt maximaal gebruik te maken van innovaties van anderen zoals startups.

Disclaimer: ik ben bij aantal accelerators en incubators als mentor betrokken en voor één van mijn klanten ben ik een Cybersecurity Accelerator aan het starten. Er is nog ruimte om hierin te participeren; interesse? neem contact op.

Getagd met , , , ,
7 reacties op “Nederlandse startup accelerators om mee samen te werken
 1. Ook een (nieuwe) startup accelerator maar wel een bijzondere en anders dan de anderen…

  Live crowdfunding tijdens een avond evenement met daarnaast ‘dragons” die investeren. Vreemd en Eigen vermogen worden die avond beide mogelijk op verschillende manieren.

 2. Florian Brunsting schreef:

  Lean Startup Machine is -as of this week- officially coming to the Amsterdam! Together with a team of Aimforthemoon I’ll organise this event. Block it in your calendar: 31st of October until the 2nd of November. Pre-registration will open soon.

 3. Richard Reekers schreef:

  Niet echt een coachsite – hoewel dat in veel individuele gevallen wel wordt aangeboden – maar wel dé verzamelsite van angel investors (informal investors) van de Verenigde Staten: https://angel.co/

  Having said this, kan natuurlijk de NL-belangenvereniging van dergelijke pro-actieve investeerders niet ontbreken: http://bannederland.nl/.

  Aan die dit betreft: succes!
  RR

 4. Rob Pijpers schreef:

  Don’t forget Services Valley. Open Innovation Center and Incubator next door to Océ Technologies, a Canon Group Company.

 5. XEnterprise schreef:

  Prachtig dat de overheid en ondernemingen ondersteunen bij start-ups, wanneer dit niet het geval was ging het nog altijd iets langzamer dan zonder hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*